fbpx

Katka: Hodiny online? Nejdříve jsem se bála

Určitě jste si všimli, že v dnešní moderní době se rozmohl trend učení online. No není to skvělé?! Všichni máme počítače, připojení k internetu, tak proč toho nevyužít a nezlenivět ještě více?! Tak přesně tohle jsem si říkala, když mi přišla nabídka na výuku angličtiny přes Skype. Napadaly mě věci typu – Naučí se student stejně jako při hodinách, kde je vyučující/lektor/učitel přítomen fyzicky? Jakým způsobem bude hodina vedena? Nebude to spíše jenom pokec a student se nic nenaučí? Jak efektivně vysvětlit gramatiku a další problematiku? A co když na druhé straně bude člověk, který raději vyplňuje cvičení a nerad mluví? Představovala jsem si sama sebe jako studenta a nechtělo se mi z počátku věřit, že online hodiny mohou být stejně plnohodnotné jako hodiny, kde je jak student, tak učitel v jedné místnosti.

Na druhou stranu jsem si později uvědomila, že i já budu moct být v pohodlí domova, nebudu muset nikam cestovat, a tak si ubírat čas na další hodiny. A proto jsem s radostí přijala možnost vyzkoušet si něco nového a tak trochu se poddat moderním trendům. Přestože jsem lektorkou už přes 7 let a mám zkušenosti jak se skupinovými lekcemi, tak s individuálními, svojí první online hodinu jsem měla teprve před 4 lety. A musím uznat, že tato výzva mi zpočátku naháněla strach a byla jsem nervózní. Ve svých hodinách si hodně zakládám na tom, aby studenti měli šanci co nejvíce mluvit, hlavně o obyčejných věcech, a ztratili tak zábrany z konverzace. Zároveň se soustřeďuji na opakování slovní zásoby a frází, které studentovi/studentům činí největší potíže. Ve svých „normálních“ lekcích se snažím co nejvíce využívat zábavné metody výuku, například nejrůznější hry. A proto jsem na začátku své online výuky tápala, jakým způsobem tuto metodu zakomponovat. A po první hodině mi došlo, že i online se dá hrát např. opakovací hra, která je sice obtížnější, ale pro studenta o to lepší. Byla jsem překvapená, kolik studentů oceňuje, že na začátku hodiny hrajeme – „Hádej, co je to za slovíčko“. Pokud studentovi dělá velký problém si slovíčko zapamatovat, hledáme spolu mnemotechnické pomůcky, vymýšlíme rýmovačky. Dost často tyto věci iniciuje sám student. Po pár hodinách jsem si uvědomila, že se mi se studenty mnohem lépe komunikuje online než když jsou v prostoru jazykové školy, že jsou uvolněnější, otevřenější a přátelštější. Všímala jsem si, že si pamatují informace a slovíčka z předcházejících hodin snadněji než ti, které jsem učila ve třídě. Ano, mít online hodiny je dle mého názoru náročnější, a to nejen pro lektora. Obzvláště u méně pokročilých studentů je takováto forma výuky obtížnější třeba v případě, že nemá student kvalitní připojení, takže se musí hodně snažit při poslechu a někdy si domýšlet.  Další domnělý problém je „introvertnost“ studenta. I toto se na online hodinách „odbouralo“. Jestli to je tím, že v tomto případě člověk prostě musí a/nebo k větší komunikativnosti přispívá výuka ve známém a pohodlném prostředí, nevím. Nikdy jsem se na to studentů neptala a upřímně řečeno, ani to nemám v plánu. Jsem velmi ráda, že jsou s hodinami spokojení a zároveň spokojení sami se sebou, že jim ten jazyk tak pěkně jde. A je jedno, čím to je.

Čím více studentů jsem učila, tím více se mi dostávalo zpětné vazby, že nečekali, že online hodiny můžou být stejně hodnotné jako hodiny v jazykové škole. A možná i více. Ono totiž kvalita online hodin tkví nejen v lektorovi (to beze sporu), ale i v tom, jaký přístup si k online výuce zvolí samotný student. Pokud to bere jako nějakou srandu, že je to online, že zůstane v pyžamu a že se nemusí nikam honit a nijak připravovat, tak si z toho odnese to stejné, jako kdyby musel na hodinu do jazykovky. Ti studenti, kteří berou online hodinu stejně poctivě jako kurz v jazykové škole, mají obrovskou výhodu v tom, že budou ve svém vlastním prostředí, můžou si dát oblíbený čaj a relaxovat než začne hodina. Nemusí se nikam honit autem nebo MHD a být tak ve stresu, že dorazí do cizího prostředí totálně uřícení a nesví. Je jasné, že některé věci, které se dělají na hodinách „fyzicky“, se online dělají složitěji. Mám na mysli zejména písemný projev. Ale vzhledem k tomu, že tzv. „writing“ jsem v hodinách já jako student nesnášela, tak to sama po studentech nevyžaduji. Obvykle mají takovýto úkol pouze dobrovolně. Učím jak mladé studenty středních škol, kteří se připravují na jazykové zkoušky, tak firemní zaměstnance, kteří se potřebují pouze rozmluvit, ale také ty, kteří už potřebují specifickou slovní zásobu.

Přesto narážím dost často na lidi, kteří mě přesvědčují, že online hodiny nejsou to stejné jako prezenční výuka. Nicméně mí studenti mi ukazují pravý opak. Sice někteří z nich byli na začátku skeptičtí, ale po pár hodinách si uvědomili a hlavně ocenili všechny výhody spojené s online výukou.

Tak jenom pro zopakování výhod online lekcí, které jsem jako lektor zpozorovala.

  1. Známé a pohodlné prostředí. (Platí pro obě strany)
  2. Studenti jsou sami od sebe aktivnější.
  3. Hodiny je baví.
  4. Odnášejí si více informací = lépe si pamatují.
  5. Nemusí nikam cestovat a „zabíjet“ tak čas. (Platí pro obě strany)
  6. Hodiny lze mít brzo ráno i později večer.
  7. Vhodné pro jednotlivce i pro skupiny.
  8. Snadnější používání online souborů – studenti si mohou přizpůsobit sami hlasitost, lépe vidí videa, apod.
  9. Slovník hned po ruce.
  10. Připojení odkudkoli, hodina není fixovaná na jedno místo. (Platí pro obě strany)

A pokud máš zájem zkusit si online hodiny. Koukni na Konverzace online a nech se vtáhnout do víru moderní doby.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram