fbpx

Anna: "Po prvních hodinách online konverzací jsem cítila znatelný posun"

Učíš se německy už nějakou dobu, ale pořád ne a ne překonat tu bariéru mluvit? Gramatika v teorii by už šla, ale jakmile dojde na konverzaci, její použití v praxi už vázne? A přitom němčinu potřebuješ – ať už kvůli škole, práci, nebo prostě jen tak pro cestování? Pak ti vřele doporučuji: jdi do online konverzací Do Rakouska na zkušenou!

Jaký je můj příběh? Jsem doktorandka na Univerzitě Karlově, která mezi třemi povinnými jazyky pro své studium mezinárodních studií zařadila i tu trochu němčiny, co se naučila na střední. Nikdy jsem sice německy pořádně nemluvila, ale na uznání povinného předmětu i nějaké to vycestování do rakouských Alp to stačilo. Jenomže pak přišla výzva: ve svém dizertačním výzkumu jsem dostala od vedoucího zadání v mé problematice porovnat Česko a Rakousko. Vždyť přece němčinu mám jako třetí jazyk, tak to zvládnu.

A tak nastal první krok vypořádávání se s touto výzvou – soukromé lekce němčiny s českou lektorkou, která mi pomohla oživit mé středoškolské znalosti a posunout gramatické vědomosti zase o nějaký krok dál. Pak ale přišel ten zlomový okamžik: vyjela jsem na první pracovní cesty do Rakouska a zjistila, že jenom to mi k mé práci stačit nebude. A to mi potvrdil i můj první výzkumný rozhovor vedený v němčině. Velkou záchranou mi sice bylo, že jsem zbylé výzkumné rozhovory mohla vést v angličtině, ale pochopila jsem, že s němčinou mám stále velký zádrhel. Co s tím?

V době, kdy jsem přemýšlela, jak dlouhodobě pracovat a zlepšovat svou němčinu, jsem se potkala s možnostmi online konverzací projektu Do Rakouska na zkušenou. Ondra, který konverzace v projektu zprostředkovává, mě povzbudil, ať to určitě zkusím. Tak jo. Ale jak na to?

Konverzace fungují jednoduše: po zaregistrování se do projektového systému si ve společném kalendáři vyberu z vypsaných hodin konverzace s rodilými mluvčími – Rakušany spolupracujícími s projektem na konverzačních hodinách. Cena pro studenta 250 Kč/60 minut. To není vůbec špatná nabídka! Obzvlášť, když potřebuješ proniknout do tajů rozdílnosti mezi německou a rakouskou němčinou. Výhodou přitom je, že konverzace jsou jen na tobě – nemusíš investovat do celosemestrálního kurzu a strachovat se, že ti nějaká hodina uteče, když nebudeš moct. Když se ti domluvená hodina nakonec nehodí, stačí jen lekci včas v systému zrušit a s lektorem se domluvit na náhradním termínu. Lektory také můžeš prostřídat, což napomůže i k procvičení si němčiny z různých úhlů. A když neznáš nějaké to slovíčko, tak si jednoduše vypomůžeš angličtinou, anebo online slovníkem, který já mívám po celou hodinu otevřený k ruce.

Další velkou výhodou, která mě lákala, je ohromná úspora času, kterou získávám díky online prostředí. Za němčinou tak nemusím nikam daleko cestovat, ani krátkodobě nebo dlouhodobě, což výrazně vyhovuje mému současnému životnímu rytmu. S lektory se také domluvím na jakémkoliv tématu, o kterém chci mluvit a které si potřebuji oživit. Většinou ale konverzace plyne sama od sebe, aniž bychom s lektorkou stihly probrat vše, co bychom chtěly. Společných témat je tolik… Jednoduše: procvičování němčiny šité zcela na vlastní míru!

Co k tomu ještě dodat? Snad jen to, že už po prvních pár hodinách online konverzací jsem cítila znatelný posun v komunikaci v němčině, kterou zaznamenala i moje česká lektorka. I po jejím doporučení tak plánuji v konverzacích pokračovat dlouhodobě – a to i přes léto, kdy mnoho jazykových škol má prázdniny či poskytuje pouze intenzivní kurzy. A tak to celé mohu jen uzavřít slovy: vidíš v mém příběhu tak nějak i sám sebe? Pak neváhej a jdi do toho s Do Rakouska na zkušenou!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram