fbpx

Kuba: Přestal jsem se bát prezentovat v němčině

Na jazykový kurz v Innsbrucku jsem narazil vlastně náhodou na Facebooku. Teda vlastně jsem už delší dobu uvažoval o tom, že bych na nějaký jel, ale nějak aktivněji jsem se o to nezajímal. Když jsem na projekt Do Rakouska na zkušenou narazil, protože mi vyskočil na zdi, hned jsem se podíval na bližší informace. Kouknul jsem se na mapy a nějaké fotky z místa a jako vždy mě na první pohled uchvátila rakouská příroda, která se prostě nikdy neokouká.

Líbilo se mi, že má být kurz dělený do tří částí – gramatika, konverzace s rodilou mluvčí a workshopy. Srpnový dvoutýdenní termín mi vyhovoval, a tak jsem napsal stručný motivační dopis a poslal přihlášku. Do pár dní jsem měl v emailu potvrzení, že už se na mě těší.

Ubytování na soukromých kolejích bylo na české poměry naprosto luxusní, i když v Rakousku je to asi normální. Moc hezký pokoj s vlastním sociálním zařízením, který měl člověk sám pro sebe. Společné snídaně v kuchyni, která byla na patře, byly taky super. A se super lidmi.

Každý pracovní den nás čekal blok gramatika – konverzace – workshop, jak jsem už psal výše. Nejvíce jsem si užil konverzování s rodilou mluvčí, která byla fakt skvělá a hned první den se s námi domluvila na tématech, o kterých bychom chtěli v rámci konverzace mluvit. Ze začátku, než jsem ji poznal, jsem se bál, že jí německy prostě nebudu rozumět a nebudu se tedy schopen domluvit. Ines – tak se jmenuje – ale mluví velmi pěknou němčinou a přizpůsobí se jazykové úrovni každého. A když šlo do tuhého, použil jsem angličtinu, kterou Ines perfektně ovládá. V rámci workshopů jsme probírali všechna možná témata, nejvíce mě zaujal ten o práci v Rakousku – zejména pracovní podmínky zaměstnanců atp.

Každý den jsme měli na výběr z několika aktivit, kterých jsme se mohli po škole zúčastnit, jako byl např. výlet k jezeru, večerní sledování západu slunce nad Innsbruckem z horní stanice lanovky atd. Komu společný program některý den nevyhovoval, mohl si udělat vlastní, tak jako několikrát já s Kubou. Sbalili jsme se a na celý den vypadli na elektrokola, která jsme si půjčili. V kombinaci s celodenní kartou na lanovky ideál pro ty, kterým vyhovuje se nechat vyvést lanovkou nahoru a celou trasu si sjet dolů na kole. Karta platila na více lanovek, a proto jsme mohli mezi nimi díky elektrokolu efektivně a rychle přejíždět. Kola v kombinaci s rakouskou přírodou nás tak nadchla, že jsme si je potom ještě půjčili v dalším týdnu znova.

Co se týče němčiny, rozhodně jsem se posunul, zejména jsem ztratil stud prezentovat před cizími lidmi v německém jazyce, protože jsme si prezentace v rámci čtrnácti dní museli připravit hned dvě. Skvělé je, že v případě té druhé člověk opravdu vidí pokrok, který za ten týden udělal a je mu poskytnuta opravdu konstruktivní zpětná vazba.

Jazykový kurz v rámci projektu Do Rakouska na zkušenou můžu každému, kdo se chce zlepšit v němčině, poznat Rakousko a lidi, kteří zde žijí, JEDNOZNAČNĚ DOPORUČIT! Opravdu se není třeba ničeho bát, určitě ne toho, že se nezvládnete ve škole domluvit německy ? A kdyby něco, v Rakousku vám KDOKOLI rád pomůže. Já vím, že jsem tady určitě nebyl naposled.

Ve vzpomínkách na Innsbruck,

Kuba

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram