fbpx

Moje cesta do Innsbrucku

Ahoj, jmenuju se Žana a momentálně dokončuju magisterský program v oboru Managementová komunikace a IT na MCI v Innsbrucku. Narodila jsem se a byla vychovávaná v malé vesnici ve slovinských Alpách. Už v dětství jsem objevila, že mám podnikatelské vlohy. Po střední škole jsem tak věděla, že ekonomie je moje vášeň, a tak jsem se rozhodla odjet do slovinského největšího města a studovat ekonomii na univerzitě v Lublani. Protože jsem hodně energická, zvědavá, pracovitá a vždy hledám nové výzvy, Slovinsko mi bylo po čase malé, a tak jsem se rozhodla odjet studovat do zahraničí. Jako první jsem jela na Erasmus do Irska, ale dnes studuji v Rakousku.

Proč jsem si vybrala Rakousko? Spousta lidí se mě na to neustále ptá a já mám na tuhle otázku vždy spoustu odpovědí. Za prvé, Rakousko mi vždycky přišlo velmi zajímavé. Protože jsem vyrůstala na slovinsko-rakouských hranicích, od dětství jsem viděla rozdílné podmínky a vyšší životní standard než je ve Slovinsku. Znám lidi, kteří se rozhodli přestěhovat do Rakouska a dnes jsou velmi spokojeni se svým rozhodnutím, a tak mě jejich nadšení nakazilo. Když jsem dokončila bakaláře doma, rozhodla jsem se, že se přihlásím na magisterský program do Rakouska.

I když se v Rakousku mluví jiným jazykem než doma, máme spolu hodně společnou kulturu a taky atmosféru. Tyhle dva body byly také důvodem, proč jsem se rozhodla přihlásit se na magisterské studium do Rakouska.

 

A co si myslím po roce studia v Rakousku? Řekla bych jen, že to bylo nejlepší rozhodnutí mého života. Poté, co jsem se přestěhovala do Rakouska, moje němčina nebyla moc dobrá, ale lidé byli moc milí a mluvili se mnou anglicky, takže bylo jednoduché si najít kamarády. Mám moc ráda ten pocit, který mi dává Innsbruck, kdykoliv se vrátím, je přátelský a cítím se tady jako doma i přesto, že jsem v jiné zemi. Mám ráda ty hory kolem a jak jsou lidi kolem aktivní. Moc se mi líbí, jak je můj magisterský program sestavený a jak dobře se škola stará o svoje studenty.

A i přesto, že dokončuji svoje studia, jsem si více než jistá, že tady, v téhle krásné zemi, zůstanu. Rakousko mi nabízí lepší možnosti než moje domovská země. Například přes léto jsem hledala brigádu a našla jsem ji za měsíc. Tohle by se ve Slovinsku nikdy nestalo. Doma jsou podmínky pro mladé lidi na trhu práce velmi špatné. A jak už jsem řekla dříve, rozhodnutí odejít do Rakouska bylo nejlepší rozhodnutí v mém životě a doporučila bych Rakousko každému, kdo chce zažít něco nového, ale ve stejné kultuře jako doma, a taky mít následně nesčetně možností jak se uplatnit po dokončení studia.

Žana

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram