fbpx

Přijali mě na vysokou

Minule jsme řešili, jak najít vhodné studium a jak se na něj přihlásit. Jak se připravit na budoucí studium v Rakousku a jak se nebát napsat o jakoukoli informaci. Dnes ale projdeme technické věci kolem, jako kde bydlet a co zařídit před odjezdem a po odjezdu a na co nezapomenout.

Bydlení

V Česku jsme zvyklí na jiný systém, než je v Rakousku. U nás mají univerzity k dispozici koleje a celkově funguje ubytování studentů trochu jinak. V Rakousku bydlí studenti často ve sdílených bytech, které můžete najít též pod zkratkou WG. K nim se ještě později vrátíme.

Další variantou jsou koleje, známé jako Studenten(wohn-)heim. Tyto koleje nenabízí převeliký komfort, ale velice často se liší od toho, co si člověk představí pod pojmem kolej v Česku. Jsou to čisté a udržované prostory, kde zpravidla bývají sdílené prostory, jako je kuchyň, prádelna atp. Je běžné, že má každý student možnost si vybrat mezi sdíleným a samostatným pokojem. Koleje nejsou ve vlastnictví ani žádném správním podřízení školy a jsou čistě soukromou záležitostí, přesto je bydlení v nich cenově dostupné. Jsou velmi dobrou volbou pro start studia a zorientování se v místě budoucího pobytu.

Tím se obloukem vracím ke zmiňovaným WG. WG nebo také Wohngemeinschaft jsou obyčejné byty pronajaté studenty, kteří obývají daný byt dohromady. V Česku se tento trend dle mých pozorování teprve rozjíždí pod názvem spolubydlení, ale v Německu a Rakousku je to již velice oblíbené. Existuje několik způsobů, které smluvně definují vztahy účastníků na pronájmu bytu. Jedna varianta předpokládá jednoho nájemce, který je zodpovědný za celý byt, platbu nájemného a všech ostatních záležitostí – systém Hauptmieter/Untermieter. Naopak existují i případy, kde majitelé pronajímají byt po částech a vy a vaši spolubydlící odpovídáte společně za společné prostory naopak za platbu nájemného si každý odpovídá sám.

Shrnu-li to, tak koleje jsou výborné, protože se o nic nestaráte a máte svůj studentský život plně pod kontrolou, ovšem musíte dodržovat některá pravidla. Jenže cena za kolej je častokrát velmi blízko ceně za nějaký sdílený byt, kde si tvoříte svá pravidla sami. V bytech je třeba dbát na to, že oba systémy mají své pro a proti. Jako Hauptmieter rozhodujete o tom, s kým budete a nebudete bydlet. Na druhou stranu ručíte za byt svou hlavou a nájemné v době, kdy se vám odstěhují podnájemci se také nezaplatí samo. Záleží jen na vás, který systém vám vyhovuje, nejobvyklejší cesta je kolej a po semestru si najít nějaké to pohodlné WG třeba i s nově získanými přáteli ve škole.

Administrativa

Po příjezdu do Rakouska máte povinnost se přihlásit do 3 dnů na místním úřadě. Ten se podle velikosti města rozlišuje na Gemeindeamt nebo Rathaus. Je to ale to stejné. Musíte zde vyplnit přihlašovací lístek neboli Meldezettel, který je podepsaný poskytovatelem ubytování (WG – vlastník bytu - VermieterIn, kolej – správa kolejí - Verwaltung).

Hodláte-li však na území Rakouska pobývat déle než 6 měsíců (neplatí pro Erasmus a krátkodobé pobyty) musíte si vyřídit i potvrzení o trvalém pobytu – Aufenthaltsbestätigung, kde budou po vás chtít doklad o dostatečných finančních prostředcích k žití v Rakousku a průkaz pojištění. Tuto záležitost člověk musí podpořit administrativním poplatkem zhruba kolem 15€ a pak dostanete krásný diplom stvrzující váš nárok na pobyt u jižních sousedů. Vše se odehrává na oddělení cizinecké policie – Fremde Polizei. Tím by měla být z pohledu administračních věcí záležitost uzavřena.

Pojištění

Zdravotní pojištění je velice ošidná záležitost. Před odjezdem je nutné nechat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nechat vaše studium takzvaně postavit na roveň studia v České republice. Stačí se dotázat na stránkách msmt.cz na formulář, vyhledávací heslo: postavení na roveň a určitě najdete další info. Po uznání studia ministerstvem získáváte v Česku statut studenta a úřední lejstro potvrzující vaše studium byste měli neprodleně v kopii doložit vaší zdravotní pojišťovně. U některých pojišťoven to lze již elektronicky a člověk se nemusí nikam trmácet.

Ale co s Rakouskem? Nyní vzniká situace, že máte nadále svou českou pojišťovnu hradící výdaje v ČR a nezbytně nutnou péči v zahraničí. Jenže budete-li si chtít sehnat v Rakousku obvodního lékaře, zubaře, kožního, alergologa apod., tak to budete činit jen stěží, protože bez akutního onemocnění vás asi výše zmínění neošetří. Proto je důležité zařídit si tzv. formulář S1, který zaručí rozšíření pojištění i na Rakousko. Tento formulář si vyžádejte u své české pojišťovny, která vám buď nárok potvrdí nebo zamítne. Podmínkou je, že máte bydliště v jiném státě, než vaši živitelé – rodiče. Poté, co vám pojišťovna dodá formulář S1, donesete tento formulář rakouské pojišťovně (Název dle Bundeslandu a GKK k tomu příklad: TGKK – Tiroler Gebietskrankenkasse). Ta vám vystaví tzv. e-card což je rakouská kartička pojištěnce a od té doby budete moci fungovat jako běžný občan Rakouska. Pokud si nebudete vědět rady, napište nám nebo se obraťte na národní kontaktní centrum, kterým je Centrum mezistátních úhrad.

Tento blog je plný byrokratizování a legislativních záležitostí. Doufám proto, že byl aspoň trochu přehledný. Že jste našli, co jste hledali, anebo že víte, kde máte hledat a koho se zeptat. My z Do Rakouska na zkušenou vám rádi poradíme se vším, na co budeme znát odpověď. Tak neváhejte nám napsat ať už mail nebo na facebook. Tak zas příště!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram