fbpx

Stáž na velvyslanectví, díl I

Jmenuji se Lucie Bílá, je mi 22 a jsem z Chrudimi ve východních Čechách. Studovala jsem bakaláře politologie v Praze na FF UK a zatím jsem dlouhodoběji byla v zahraničí na semestr studia v Nizozemsku.

Co Tě ke stáži motivovalo?

Studuji prvním rokem rokem magisterský obor Politologie-Africká studia v Hradci Králové. Stáží jsem si chtěla rozšířit teoretické znalosti ze školy a vidět reálné fungování české diplomacie.

Jaká byla Tvoje náplň práce na velvyslanectví?

Vyřizování ztrát a nálezů, asistence při vízových pohovorech a administrativní agendou, výpomoc s e-mailovou korespondencí a ad hoc úkoly týkající se konzulární problematiky zadané konzulem nebo vice-konzulkou.

Komu bys stáž doporučila a proč?

Studentům, kteří chtějí využít německý a anglický jazyk v praxi, rádi by si vyzkoušeli práci v zahraničním prostředí s českým zázemím a poznali každodenní diplomacii v praxi.

Kdybys měla říct, v čem si jsou rakušané a češi nejvíce podobní a naopak, co by to bylo?

Češi jsou více aktivní a mají stále pocit, že mají co dohánět po 40 letech komunismu, kdy zaspali za západním světem. Rakušané naopak podle mě postrádají motivaci k progresu, což je vidět například na jejich přístupu ke službám a celkovým investicím do renovací apod. Iluze o socialismu a zkresleném welfare jim „zatemňuje“ dynamický přístup k „novému“. Obě země jsou si nicméně velmi podobné architekturou a Vídeň i Praha jsou evidentně středoevropské metropole se společnou historií.

Měla jsi také trochu času objevovat Vídeň? Jak na Tebe město působí? Měla jsi zde nějaké oblíbené místo/aktivitu?

Kombinací práce i školy jsem měla čas poznávat blíže Vídeň především o víkendech. Vídeňané lépe využívají veřejné prostory jako parky než Pražané. Na druhou stranu jsem si musela zvyknout na kratší otevírací doby v obchodech a restauračních zařízeních a na velice nekomerční neděli, kdy je prakticky vše zavřeno. Ve Vídni jsem se ráda zastavila na Naschmarktu a líbily se mi i trhy na Rathausplatzu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram