fbpx

Stáž na velvyslanectví, díl II

Jmenuji se Štěpánka Parthonová, je mi 20 let. Maturovala jsem na Rakouském gymnáziu v Praze, mám za sebou první ročník bakalářského studia diplomacie na VŠE. Pracuji v České televizi, kde se podílím na přípravě pořadu Hyde Park, a na ZS Nikolajka, kde učím krasobruslení. Příležitostně doučuji němčinu. Ve volném čase se závodně věnuji synchronizovanému krasobruslení.

"Fotku fotil pan velvyslanec, když jsme byli na schůzce s prezidentem parlamentu. Když zjistil, že jsem v parlamentu ještě nebyla, domluvil nám krátkou prohlídku budovy, našli jsme i Masarykovu sedačku. To jen pro ilustraci toho, s jak vstřícným jednáním jsem se zde setkala."

Jak jsi se o možnosti absolvování stáže na velvyslanectví ČR ve Vídni dozvěděla?

Junior Diplomat Initiative, jedna ze studentských organizací při VŠE, sdílela na svém Facebooku odkaz na nabídku stáže na Českém velvyslanectví ve Vídni.

Co studuješ? Co Tě ke stáži motivovalo?

Na VŠE studuji obor Mezinárodní studia – diplomacie na Fakultě mezinárodních vztahů. Důvod, proč jsem se rozhodla pro stáž právě tady je ten, že všechny ostatní nabídky si kladly jako podmínku studenty minimálně dokončující bakalářské studium, ideálně však studenty magisterských programů. Zároveň se v médiích často objevují názory, že studenti nemají žádnou praxi nebo zkušenosti se skutečným provozem podniků/úřadů, a tak nejsou pro zaměstnavatele dostatečně atraktivní.

Jaká byla Tvá náplň práce na velvyslanectví?

Vzhledem k tomu, že jsem byla na stáži jen krátce, pomáhala jsem téměř výlučně při přípravě jedné akce – setkání skupiny 2+6 v Linci, kde se sešli ministři zahraničí obou zemí společně s hejtmany všech příhraničních krajů, bylo to už druhé setkání v této podobě. S tím jsou spojené úpravy společného prohlášení a jejich zapracovávání do obou jazykových mutací a jejich předávání dalším lidem. Dále pak překlady různých organizačních dokumentů především pro českou stranu, setkání totiž organizuje Rakousko.

S přístupem do kalendáře pana velvyslance jsem získala relativně dobrý přehled o akcích, kterých se účastní a můžu tak sledovat, zde se některá z nich vyskytla v médiích. Takové články je dobré poslat panu velvyslanci, obvykle se některé z nich přeloží a pošlou na MZV, případně se dá odkaz na webové stránky velvyslanectví.

Občas jsem měla možnost účastnit se různých schůzek, ze kterých je třeba udělat nějaký výstup – tedy během schůzky zapisovat a to pak shrnout ve zprávě TIC.

Mimo to jsem dostávala občas nějaké texty na přeložení, ať už novinové články, nebo něco jiného.

Komu bys stáž doporučila a proč?

Stáž na velvyslanectví bych doporučila nejenom studentům mezinárodních vztahů a příbuzných oborů, ale i studentům žurnalistiky. Získání náhledu do chodu úřadu, způsobu zpracování informací a organizování oficiálních akcí je určitě dobrá zkušenost. Myslím si, že stáž by byla vhodná i pro studenty překladatelství, je tu dostatek úředních a oficiálních dokumentů na překlad, což by mohl být pro začínající překladatele zajímavý materiál.

Kdybys měla říct, v čem si jsou Rakušané a Češi nejvíce podobní a naopak, co by to bylo?

Obě hlavní města si jsou velmi podobná, určitě se tu necítím cize. Rozdílná mi přijde atmosféra – na ulici mě pozdraví úplně cizí lidé, mnohem více si mě prohlížejí, k nějakému kontaktu je tu mnohem blíže, než u nás. Přijde mi, že je tu volnější tempo – když jsem si šla vyzvednout opravené boty, pán nebyl v obchodě, ale přišel z vinotéky, která je přes ulici.

Těžko se vyrovnávám s jinou odlišností – nedělní zavřené obchody. Dále mě překvapilo, že většina potravin v obchodě je předem nabalíčkovaná – koupit si dvě brambory a jednu mrkev se mi nepodařilo, jednu housku (případně jakýkoli jiný, vámi zvolený počet) si můžete koupit u pultu lahůdek, v oddělení pečiva jsou připravené v sáčcích po asi 4 kusech.

Přijde mi, že se tu trochu tluče právě ta volnost, kdy je opravář obuvi ve vinotéce nebo tu často nejsou přechody jako závazná místa, kudy přejít, s určitou sešněrovaností, ať už to je předem zabalené pečivo nebo nápisy na popelnicích, že mezi 22:00 a 6:00 se nesmí vyhazovat skleněný odpad.

Máš také trochu času objevovat Vídeň? Jak na Tebe město působí? Máš už tady nějaké oblíbené místo/aktivitu?

Času je spousta, ale teploty nejsou úplně příznivé. Byla jsem se koupat na Stadionu, tam to bylo dobré – dostatek místa ve stínu i na slunci, vyhrazené prostranství, kde se nesmí hrát s míčem. I přes spoustu lidí v areálu nebyly bazény přeplněné. Líbí se mi také okolí Schwedenplatzu, hlavně kino Urania (tam jsem zatím nebyla) a kino Stadtkino u Karlsplatzu, to má i výborný program, bohužel má v srpnu přestávku. Překvapilo mě, jak nereprezentativní je recepce v OSN, to jsem opravdu nečekala.

Krátké zhodnocení stáže

Se stáží jsem velmi spokojená, byla jsem překvapená, jak zodpovědné úkoly jsem dostávala. Vždy, pokud to bylo jen trochu možné, jsem měla možnost doprovázet pana velvyslance – na menších jednáních i na velkých akcích. Celkově ale mohlo být práce víc, některé dny jsem nedělala nic.

Moc si cením velmi vstřícného jednání ze strany všech zaměstnanců, měla jsem možnost mít vlastní program i v pracovní době. Celý kolektiv je velmi přátelský a otevřený.  Z chování ostatních zaměstnanců můžu mít navzdory svému nízkému věku a nulovým zkušenostem i jako stážistka pocit, že jsem pro velvyslanectví alespoň malým přínosem.

Štěpánka absolvovala stáž v roce 2015, ze stejného roku pochází i tento rozhovor.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram