fbpx

Studium v rakouském Villachu

Při studiu bakalářského Mezinárodního obchodu na VŠE v Praze jsem si stále více a více uvědomovala, jak mi nevyhovuje systém české výuky, z mého pohledu založený hlavně na memorování teorií, nulové praxi, minimu prezentací atd. Chtěla jsem vyzkoušet něco nového, jiný přístup, více praxe… a Rakousko mi tuhle možnost nabídlo. A to díky typu vysokých škol Fachhochschule, které kladou důraz právě na výuku formou praxe, navíc s vyučujícími, kteří v oborech opravdu pracují, a ne o nich pouze teoreticky píší. Navíc je tu také možnost takzvaného work-friendly studia, při kterém se dá pracovat i na plný úvazek, a nabírat tak zkušenosti během školy.

Podání přihlášky na školu do Rakouska je opravdu jednoduché. Detaily a podmínky se liší podle jednotlivých škol, ale kromě překladu dokumentů do německého či anglického jazyka jsou potřeba stejné doklady jako k přihlašování na VŠ v Česku.

Po roce stráveném v Rakousku opravdu musím konstatovat, že se vyplatilo do toho jít. Přístup vyučujících je naprosto odlišný od přístupu profesorů na českých univerzitách. Studenti jsou zde vnímáni jako rovnocenní a jejich nápady a kreativita oceňovány. Co se týče například technických oborů, studenti pracují na projektech firem, se kterými pravidelně komunikují, účastní se porad a meetingů. Podobně je tomu i v business programech, kdy není výjimkou jako semestrální práci například vymyslet a vypracovat marketingovou kampaň pro určitou firmu.

Rakousko také nabízí spoustu možností mimoškolního využití volného času - hory, lesy, jezera, města - na své si přijdou jak milovníci kulturních a uměleckých aktivit (Vídeň, Salzburg, Graz), tak i ti, kteří preferují aktivnější vyžití (alpská městečka).

napsala Tereza Šalandová

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram