fbpx

Vídeňská univerzita

Leden 2013

Tradiční návštěva vídeňské galerie Albertina s mojí ZUŠkou. Po výstavě nám zbývá ještě chvilka času, tak se vyrazím podívat na místní univerzitu. Stačí se projít po Ringstrasse a už stojím před Hauptuni - uvnitř členité historické budovy najdu majestátní klenby a široká schodiště, ještě více mě ale zaujme prosluněné nádvoří se stromy a podloubím plném bust místních profesorů (a to jsem ještě netušila, že se tu v létě neleží jen na trávě, ale i na lehátkách). Připojuji se na eduroam a píšu nejlepší kamarádce, že tady bych chtěla studovat.

Únor 2014

Všechny zkoušky jsou hotovy, do začátku nového semestru zbývá už jen týden, ale uzávěrka přihlášek programu Aktion je až v půlce března. Přesto je nejvyšší čas ji připravit - sehnat potvrzení o přijetí na rakouskou univerzitu, dvě doporučení z Čech, a hlavně vyplnit rozsáhlou přihlášku zabere trochu času. Vše ale proběhne bez komplikací, čeští i rakouští profesoři jsou velmi ochotní, stejně jako úřednice z pražského Domu zahraničních služeb, se kterými jsem pro jistotu svoji přihlášku konzultovala. Teď už jen do konce dubna počkat na výsledky.

Prosinec 2014

Můj pobyt ve Vídni začíná společným workshopem studentů pražské a vídeňské univerzity, na kterém prezentuji svoji diplomku. Právě na ní zde mám ve dvou následujících měsících pracovat. Ty dva krásné měsíce utekly jako voda - ať už při studiu v univerzitním kampusu i v národní knihovně na Náměstí hrdinů, nebo při konzultacích s ochotnými profesory a pamětníky. Na konci pobytu tak mám pro svoji diplomku solidní základ. Vídeň je ale samozřejmě i o kultuře! Galerie a výstavy, diskuse na české ambasádě, nezapomenutelný Silvestr a populární vánoční trhy - věděli jste, že ty nejhezčí jsou právě uprostřed univerzitního kampusu?

Říjen 2016

U česko-rakouského tématu jsem zůstala i při mém doktorátu a do Vídně jsem se podívala znovu letos v červnu v rámci meziuniverzitní dohody. A na příští rok si znovu chystám přihlášku do programu Aktion. A vy?

napsala Kateřina Papežová

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram