fbpx

Vojta: Kurz v Innsbrucku probíhá ve velkém stylu

Heit buggln mia kurz, um nach a Gaudi zu foarn.

Že nerozumíte ani jednomu slovu z této věty? Pak jste tu správně! Jedná se o tzv. tyrolský dialekt, kterým místní lidé v Innsbrucku mluví. Před letním jazykovým kurzem jsem se učil německy pouze 3 roky, ale za 2 týdny v Innsbrucku jsem se zdokonalil natolik, že jsem byl schopný bavit se na ulici s rodilými mluvčími. Nevěříte? Zní to jako z reklamy na prací prášek. Vlastně i popis kurzu na webu zní velmi lákavě, skoro až dokonale. On totiž dokonalý je!

Kdybych ho měl shrnout jednou krátkou větou, tak kurz v Innsbrucku probíhá ve velkém stylu. Za hodně peněz dostanete ještě víc muziky. Ve škole se naučíte za týden více jak za rok v Česku, lektoři jsou velmi kvalitní a profesionální. Kurz myslí na všechny jazykové úrovně - ať jste mírně pokročilí (no dobře, úplní začátečníci byste být neměli), pak budete mít více lekcí gramatiky a konverzace, nebo pokud jste profesionálové v němčině, můžete si vyzkoušet napsat nanečisto test k jazykové zkoušce nebo se zúčastnit přijímacího pohovoru do práce v Rakousku.
Ještě jsem nemluvil o ubytování. To je kapitola sama pro sebe. Takové koleje, jako jsou v Innsbrucku (a věřím, že i jinde po Rakousku), byste v Česku hledali marně. Nádherné moderní jednolůžkové pokoje a putzfrau chodila cca každé 3 dny. Nejen v tomto ohledu bychom se měli od Rakušáků inspirovat.
A jaká je odpolední a večerní zábava? Po škole se můžete vydat na nějakou památku nebo muzeum ve městě, kterých je opravdu plno. Innsbruck se 130 tisíci obyvateli se zdá být jako malé město, ale opak je pravdou. Ani za 2 týdny nestihnete prolézt všechna muzea a vylézt na všechny vyhlídky. Skončí-li škola brzo nebo máte celý víkendový den, můžete se vydat někam vlakem nebo autobusem. Já doporučuji nejstrmější bobovou dráhu v Evropě ve městě Mieders, výlet lanovkou na hory Patscherkofel nebo Hafelekarspitze a samozřejmě během pobytu nesmíte vynechat ani místní rakouskou zábavu/sport Klettersteig - lezení po laně na zajištěné cestě po skalách. Je-li odpoledne velmi pěkné počasí, doporučuji navštívit koupaliště Völser Badl, které donedávna ani místní expert Ondra Pešek neznal! Vstupné je pro studenty skoro zadarmo, koupaliště je moderně zrekonstruované a výhled na hory se vám vryje do paměti na dlouhou dobu. Nyní se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu - večerní zábava. Té se účastní i zástupci z řad profesorů univerzity.  Večerní program může skrývat i nečekaná překvapení, takže rozhodně doporučuji se všech aktivit zúčastnit!
Na nic nečekejte a honem běžte napsat motivační dopis (nemusí být profesionální, jak napsat motivační dopis se totiž dozvíte až na kurzu), ale pokud prokážete aspoň trochu zájmu (a odvahy!), tak vás vezmou 🙂
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram